Kategorier
Digital markedsføring Erfaringer/praksis

Google Power Search

Tilgangen vår til informasjon er bare et par tastetrykk unna. Å «Google» noe er nærmest blitt et verb i Norge, og det er stort sett den søketjenesten det fleste oss av benytter oss av.
De fleste av oss ser på oss selv som kapabel til å søke på internett etter informasjon. Men er det nødvendigvis slik?

Hvordan er det man kan utnytte seg best mulig av Google og hva kan man gjøre for å bryte ut av egen «filterboble»? I kurset Google Power Search, som jeg nylig gjennomførte etter oppfordring fra foreleser Arne Krokan, fikk jeg en innføring i hvordan jeg kan benytte meg av søkemotoren i Google for å få det mest relevante svaret jeg er ute etter når jeg søker.

black Android smartphone showing google site on white surface
Bildet hentet fra www.Unsplash.com

Hva er Google Power Search?

Google Power Search er et gratis kurs som ligger tilgjengelig digitalt på nett, som man kan gjennomføre når som helst. Kurset inneholder grunnleggende informasjonn om hvordan Søkemotoren til Google fungerer og det vises til flere måter man kan søke effektivt på internett.
Kurset er delt opp i seks deler som inneholder videoer, praktiske oppgaver og midtveis og avsluttende prøve.

person typing on gray and black HP laptop
Bildet hentet fra www.Unsplash.com

Fem tips til å effektivisere hvordan du søker

 1. Å søke i teksten
  Hvis man søker etter informasjon og ender opp på en artikkel som inneholder flere sider, kan man forenkle sin søkeprosess ved å søke etter det/de ordene vi er på utkikk etter. Ved å trykke «Ctrl» + F på en PC eller «cmd» + F på en Mac vil du få opp et like søkevindu hvor du kan taste inn det ordet eller setningen du er på jakt etter. Ved å gjøre dette korter du ned tiden man bruker på å finne den informasjonen man er ute etter.
 2. Å ekskludere ord i søket
  Når man søker etter informasjon vil man opp flere alternativer til nettsider om det man leter etter. I ditt søk er det kanskje noen sider eller ord du ønsker å utelukke og dermed ikke få opp ved dine søk. Dette kan du enkelt gjøre ved å sette et minustegn foran det ordet eller nettsiden man vil ekskludere.
  For eksempel hvis man søker «brus -Cola» vil man få opp forslag om diverse brus, utenom Cola.
 3. Søk etter bilder
  Når man søker etter bilder er det ikke alltid sånn at vi finner nøyaktig det vi leter etter. Men med et par enkle justeringer i søkingen din kan dette endre seg. Jeg skal vise ved et eksempel når man søker på «IPhone».
  Bilde 1. viser hva man får opp når man søker på «IPhone». Den øverste linjen er butikk, mens de under viser bilder av telefoner. Hvis man i utgangspunktet var ute etter noe annet, f.eks. et bilde av en gul IPhone kan man gå på «verktøy», velge «Farge» og dermed trykke på gul (som vist på bilde 2.).
  Videre kan man også gå til «type» og velge om man ønsker dette bildet som f.eks. en gif (som vist på bilde 3.)
  Hvis man ønsker å bruke dette bildet til egen hjemmeside, men usikker på om du har rettighet, kan man gå på «brukerrettigheter» og så til «merket for gjenbruk» (som vist på bilde 4.).
  Disse bildene kan man fritt bruke som man ønsker.
Screenshot fra Google.
Screenshot fra Google.
Screenshot fra Google.
Screenshot fra Google.

4. Benytte Googles muligheter
Når man søker i Google blir man i utgangspunktet først sendt til søkeresultatet i tekst, men mindre man har trykt noe annet. Det kan være nyttig å benytte seg av de andre mulighetene som google tilbyr ved søk. For eksempel når man søker på «fotball» vil man først opp informasjon om det (som vist på bilde 1.).
Videre fra dette kan man eksempelvis shoppe produkter som er relevant for søket ditt, i mitt tilfelle for fotball (viser til det på bilde 2.).
Man kan også finne relevante bøker til temaet ved å trykke «mer» og «bøker» (som vist på bilde 3.)

Screenshot fra Google.
Screenshot fra Google.
Screenshot fra Google.

5. Søk med bilder
Google innehar faktisk en funksjon der man kan søke med bilder. Dette gjør at hvis man kjenner igjen en logo til et merke, eller lignende, men har glemt navnet vil man kunne legge inn bildet av det, og dermed få opp informasjon. Trykk på «bilder» og gå til søkefeltet. der får du opp et ikon av et kamera der det står «søk med bilde» hvis man holder over (se bilde 2.). Trykk på den og vel om man vil legge til med lenke eller laste opp et bilde (se bilde 3.). Jeg brukte et bilde av skuespiller Robert Downey Jr. og etter å ha lastet opp et bildet av han fikk jeg opp det som vises i bilde 4.

Screenshot fra Google.
Screenshot fra Google.
Screenshot fra Google.
Screenshot fra Google.

Hvordan jeg vil bruke dette

Før jeg tok dette kurset trodde jeg at jeg var god på å «Google» meg frem til informasjon. Men etter dette kurset skjønner jeg at det var og er fortsatt mye nyttig informasjon jeg kan bruke til selv noe så enkelt som å søke på Google. I fremtiden vil jeg ha dette i bakhodet når jeg søker etter informasjon.

Kilder

https://coursebuilder.withgoogle.com/sample/course

Google

Ett svar til “Google Power Search”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *